Op zaterdag 3 februari verzorgde harmonie Lisiduna de muzikale omlijsting van de onthulling van een nieuw monument op de oude spoordijk Amersfoort – Veenendaal, ter hoogte van de Leusbroekerweg (Leusden). De ceremonie trok zowel Nederlandse als internationale belangstellenden.

Het monument is geplaatst ter nagedachtenis aan de acht omgekomen bemanningsleden van een Engelse bommenwerper. Op 3 februari 1943 stortte een Engelse bommenwerper neer aan de rand van Landgoed Den Boom, dicht bij de spoorbrug over de Luntersebeek. Hierbij kwamen acht jonge mannen om het leven, vijf Canadezen en drie Britten.

Tijdens de drukbezochte ceremonie werden gedichten voorgelezen en kransen gelegd. Lisiduna speelde na commando “Sergeant at Arms: March off the Colours!” het Canadese en Engelse volkslied. Na de onthulling werd de “Last Post” ingezet door Wouter Visscher. Na een minuut stilte speelde hij ook “de Reveille”. Hierna volgende de officiële bloemkrans legging. Deze werd muzikaal ondersteund door prachtige muziek zoals “Yellow” (Coldplay), “Ammerland” en “Abide With Me” (Blijf bij mij Heer). Na het Wilhelmus volgde een “fly past” van de Koninklijke Luchtmacht: met een historisch vliegtuig werd een groet gebracht aan de ceremonie.

Na afloop konden bezoekers en muzikanten genieten van een warme kop soep met brood waarbij onze eigen Harrie (baritonsaxofoon) zijn steentje heeft bijgedragen in de catering.

Sluit Menu